Easy and Simple

Alles over Makkelijk Studeren

Doorgroeien vanaf het vwo naar hbo

Veel vwo leerlingen maken elk jaar een studiekeuze. Dit is een belangrijke keuze waar veel vanaf hangt. In het vakgebied van je opleiding blijf je immers heel je leven werkzaam. Daarnaast moet je als vwo leerling besluiten of je verder wil studeren aan de universiteit of het HBO, met een vwo diploma ben je immers voor beide instituten toelaatbaar. Veel vwo leerlingen voelen de druk om voor de universiteit te kiezen. Ze voelen deze druk bijvoorbeeld vanuit docenten of vanuit een ouders. Dat is echter zonde want het idee de universiteit beter zou zijn dan het hbo is achterhaald. Ook het hbo heeft veel voordelen. Per leerling verschilt wat beter past. In dit artikelen gaan we de voordelen benoemen van vanaf het vwo naar het hbo gaan.

Meer praktijkgericht

Het grootste verschil tussen het hbo en de universiteit ligt in de focus. Het hbo is over het algemeen meer praktijkgericht en de universiteit meer theoretisch. Op het hbo heb je dan ook vanaf jaar 1 veel stages. Op de universiteit zijn de stages minder en vaak facultatief. Als je iemand bent die beter leert in de praktijk en minder goed in boeken, dan past het hbo wellicht beter bij jou. Verder is het hbo meer vakgericht. Je hebt dus een duidelijk beeld van het uiteindelijke beroep. Bijvoorbeeld bij de opleiding vastgoed en makelaardij leer je om bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaar te worden of makelaar. Bij een universitaire opleiding als geschiedenis is dit veel breder en weet je vooraf eigenlijk niet wat je wordt.

Begeleiding

Verder verschilt de vorm van het onderwijs. Bij de universiteit krijg je vaak grootschalig les in collegezalen. Bij het hbo is dit vaak in klassen van ongeveer dertig leerlingen in lokalen. Bij de universiteit moet je dus veel zelfstandig doen, dat moet maar net bij je passen. Als je iemand bent die wat meer begeleiding fijn vindt, dan is hbo wellicht beter.

Tekst 2

Wat houdt een post-hbo opleiding precies in? 

Steeds meer mensen doen tegenwoordig een post-hbo opleiding. Dit is relatief iets nieuws, mensen die al jaren werkzaam zijn weten wellicht niet zo goed wat het is. Kort gezegd is het een ontzettend relevante opleiding voor als je net van school bent, maar ook juist als je al een tijd werkt. Op websites als HBOstart.nl staan de verschillende post-hbo opleidingen beschreven. In dit artikel gaan we kort de voordelen uitleggen en wat het is. 

Inhoud post-hbo opleiding

Een post-hbo opleiding is een opleiding van een aantal maanden tot maximaal een jaar. Het is een opleiding die je kan volgen na een afgeronde hbo opleiding of na een universitaire bachelor. Het is een zogeheten hbo+ opleiding. Mensen volgen deze opleiding omdat ze verdieping dan wel verbreding zoeken in hun vakgebied. Je kan de opleiding volgen als je net