Wat leer je bij een schematherapie opleiding?
Er zijn tegenwoordig eindeloos veel vormen van therapie, allen met verschillende werking. Het is geen exacte wetenschap: welke therapie bij jou past is heel persoonlijk. Schematherapie is met name populair momenteel. Een schematherapie opleiding is dan ook zo gevonden. Ben jij benieuwd wat schematherapie eigenlijk is, en hoe je het kunt toepassen? Lees dan gauw verder.
Wat is schematherapie?
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met ernstige psychische stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf op kunt komen.
Over de oorsprong van schematherapie
Schematherapie werd ontwikkeld door de psycholoog Jeffrey E. Young. Hij wilde hiermee persoonlijkheidsstoornissen en andere chronische aandoeningen behandelen zoals in de DSM beschreven. Hij richtte zich daarin met name op patiënten die last hebben van terugval. Ook mensen die niet goed reageren op andere vormen van therapie kunnen wellicht baat hebben bij schematherapie. Het gaat uit van mensen die een stoornis hebben waarmee ze moeten leren leven omdat het niet in de voorspelling ligt dat ze er geheel vanaf zullen zijn door middel van behandeling.
Schematherapie leren toepassen
Wie een schematherapie opleiding volgt, kan leren hoe deze technieken zijn toe te passen. Dit is van noodzaak als je graag anderen wil helpen om door middel van schematherapie beter in het leven te staan. Het kan je echter ook zelf helpen en inzichten geven. Voor je aan zo’n opleiding begint is het belangrijk om te realiseren dat de kans bestaat dat je jezelf behoorlijk gaat tegenkomen.