LMS geeft inzicht in leerresultaten
Een LMS is een leermanagementsysteem. De naam komt uit het Engels, en het staat voor Learning Management System. Maar wat is eigenlijk een LMS? Dat is een beheersomgeving waar de leerprestaties van de deelnemers aan e-learning modules worden beheerd. Simpel gezegd kun je allerlei e-learning modules koppelen aan een LMS. Alle data over de vorderingen van de cursisten is dan op één plek te volgen. Dat is handig als je wilt weten hoe het gaat met de kennisontwikkeling in je organisatie. Zonder LMS moet je dat handmatig van elke e-learning module bijhouden. Met een leermanagementsysteem kun je dus veel tijd besparen.
Een LMS voor elke lerende organisatie
E-learning is allang niet meer voorbehouden aan scholen en opleidingsinstituten. Bedrijven en overheidsinstanties maker er ook veelvuldig gebruik van. Met e-learning ben je in staat om het kennisniveau te verbeteren. Dat klinkt misschien wat vaag, maar er wordt mee bedoeld dat e-learning heel breed kan worden ingezet. Je kunt gebruik van nieuwe machines aanleren maar ook de effectiviteit van vergaderen verbeteren. Met e-learning, waarbij eerst theorie wordt behandeld en meteen door middel van opdrachten wordt gecontroleerd of de lesstof is begrepen, heb je grip op de kennis in je organisatie. Een LMS helpt om de kennisontwikkeling te beheren.
Sturen op de leerprestaties
In grote organisaties is het van belang dat alle werknemers de werkzaamheden op dezelfde wijze uitvoeren. In een callcenter bijvoorbeeld moet elke medewerker de klantgesprekken op dezelfde wijze afhandelen als zijn collega. Je kunt hen verplichten om e-learning modules te volgen. In een LMS kun je precies zien wie dat al heeft gedaan en wat de vorderingen zijn. Daar kun je als management actie op ondernemen. Medewerkers die de module met succes hebben afgerond kunnen een certificaat krijgen. Degenen die slecht presteren kun je daarop aanspreken.