Easy and Simple

Alles over Makkelijk Studeren

Welke opleiding past bij mij?

Wanneer je wil kiezen welke Mbostart opleiding wil doen, moet je rekening houden met veel factoren. Er zijn talloze MBO opleidingen maar nu is het de vraag welke bij jou past. Wanneer je een vervolgopleiding kiest kan het belangrijk zijn om te kijken naar jouw vooropleiding. Wat voor keuzes maakte je daar en wat vond je het leukst? Het is belangrijk om te kijken naar waar jouw interesses liggen en wat je graag doet. Deze factoren maken het makkelijker om de opleiding te volgen en om daarna de functie uit te voeren. De kans is heel groot dat je zal twijfelen tussen verschillende opleidingen en geen keuze zal kunnen maken, maar probeer te kijken naar wat het best bij jou en jouw toekomstbeeld van jezelf past.

Welke sectoren zijn er?

Op het mbo heb je over het algemeen te maken met de volgende vier sectoren: zorg en welzijn, economie, techniek en landbouw. Dit betekent dus dat er een breed aanbod aan opleidingen is. Meestal heb je in jouw vooropleiding al een richting gekozen die naar een of naar een combinatie van twee van deze sectoren leidt. Deze keuze sluit een groot deel van de opleidingen eigenlijk al uit. Wanneer je een richting wil kiezen kan het handig zijn om te kijken welke banen passen bij de richtingen. Bij economie zal dit waarschijnlijk iets in de richting van administratief werk zijn en bij zorg en welzijn iets in de hulpverlening.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Het is een lastige keuze om te maken, maar vroeg of laat zal het moeten gebeuren. De juiste keuze maken is mogelijk wanneer je je goed verdiept in jouw opties. Probeer een selectie van opleidingen te maken. Wanneer je dat hebt gedaan schrijf je voor elke opleidingen voor en nadelen op. Hierna kun je afwegen tussen de opleidingen en maak je de keuze die het best scoort. Voor iedereen zijn andere factoren belangrijk, de een vindt het belangrijk om goed te verdienen en de ander wil graag gewaardeerd werk doen waar hij of zij voldoening uit haalt. Hou hier rekening mee tijdens het beoordelen van de opleidingen.